top of page
Search
Writer's pictureDaniel N

תפילת הגוף מאת אורית ברוך

בס"ד

תפילת הגוף מאת אורית ברוך

יוצרת בעלת תשובה, מנחת סדנאות תנועה ברוח היהדות,

מייסדת 'אוצרות' מרכז נשי לגוף ולנפש בתל אביב


אי אפשר לכתוב על עבודת הגוף האומנותית, היהודית בלי להתייחס ליוצרת המיוחדת אורית ברוך. אורית הוציאה השנה ספר ייחודי בשם "תפילת הגוף". כשמו כן הוא- הוא מייצר חיבור השקפתי וטכני בין רגעי ההתעלות הרוחניים והנשגבים ביותר לבין העבודה עם הגוף. הספר מתבסס על מחקר אקדמאי מעמיק ולימוד מתוך יראת שמים בהגות היהודית בכלל ובכתביו של רבי נחמן בפרט. זוהי עבודה יוצאת דופן גם ברמה המחקרית וגם עבור כל אחת ואחת מאיתנו המחפשת את היחס הנכון לעבודת השם דרך הגוף. את חייבת את הספר הזה לגוף שלך!

הגשנו לכבודכן טעימה ממנו ובסיום- בונוס מיוחד לקוראות שלנו. תירגול מעשי להתבוננות ותנועה שנבנה מתוך הלימוד המעמיק. אם התנסיתן וביצעתן- מוזמנות לשתף אותנו.

איך הגעת אל עולם המחול?

אל עולם המחול הגעתי לגמרי במקרה, בחורה צעירה ותוססת בשנות העשרים לחייה, שמחפשת את דרכה האמונית והאומנותית בעולם. יצאתי למסע מטלטל בין מסדרונות האקדמיה למוסיקה ולמחול והתיאטרון החזותי. רקדתי והופעתי על במות שונות, יצרתי מחול ובעיקר פרפורמנס ארט )Arts Performance ,)למדתי עם מיטב המורים והכוריאוגרפים בארץ. ועם כל זאת חייתי במאבק מתמיד רצוף־כאב בין גוף לנפש, בין אנרגיית יצירה עוצמתית לבין קולות עמוקים של הנשמה.

לשוב הביתה...

למרבה הפלא, לאחר כמה שנים התשובה הגיעה, ואיך לא — דווקא דרך הגוף, בבחינת 'מבשרי אחזה אלוקה'. במהלך מופע מחול עברתי פציעה קשה שהשביתה אותי למספר חודשים. בתקופה זו משהו מבפנים החל להיסדק. מצאתי את עצמי מחשבת מסלול מחדש, רגל פה רגל שם. באותה תקופה חבר טוב הזמין אותי לשיעור תורה בתל אביב, ואני שתמיד אהבתי הרפתקאות הצטרפתי אליו בשמחה, בלי לדעת שהמפגש הזה ישנה את חיי לנצח. זכיתי לפגוש ביהודי צדיק, חסיד ברסלב, צייר ואומן בנשמתו — הרב ישראל יצחק בזאנסון. הרב דיבר על כך שאין שום ייאוש בעולם כלל, שהעיקר הוא הרצון ושההתרחקות כולו התקרבות.

דיבורים שלא שמעתי מעולם, שהיו עבורי מים חיים על נפש עייפה. לאט לאט התחלתי להתקרב לדרכו של רבי נחמן מברסלב. התחתנתי והקמתי את ביתי בתל אביב, בתוך קהילת אומנים חוזרים בתשובה בשם 'שיר חדש'.

החומר והרוח, הגוף והנשמה, המחול והתורה

המחול היה תמיד חלק מהמורשת היהודית המפוארת, החל מריקודי הנשים בקריעת ים סוף וכלה בריקודי שמחת בית השואבה בבית המקדש. ריקוד יהודי מצוי בכל קהילות ישראל בחגים ובאירועי שמחה כגון חתונות, הילולות צדיקים ועוד. בחסידות בכלל ובברסלב בפרט, הריקוד קיבל תוקף חדש ומיוחד והפך להיות חלק בלתי נפרד מעבודת השם ומסדר יומו של האדם המאמין.

הלימוד המעמיק בכתיבת הספר העצים ושכלל את התובנות שלי על העבודה התנועתית, על השיח עם הגוף ובעיקר על סוד המחול היהודי בחיבור ודבקות עם הבורא.

" היכן שיש חיים — יש תנועה"

הבריאה כולה נמצאת בתנועה ומתחדשת כל הזמן. בתוך תאי הגוף מתרחשת פעילות תנועתית בלתי פוסקת של נשימה, התרחבות והתכווצות. יסוד התנועה הוא המאפיין הראשוני של החיים. זוהי המשיכה הטבעית של בני אדם לריקוד.

היחס לגוף במסורת היהודית

על פי המסורת היהודית העתיקה, הגוף היהודי הוא קדוש. גוף האדם נברא בצלם אלוקים ואור הבורא מצומצם בתוך כל איבר ואיבר. על־כן הגוף הוא כלי מלא קדושה, והאדם יכול לבנות בתוך גופו פנימה מקדש מעט "וְעָשׂוּ לִי מִקְדָּשׁ וְשָׁכַנְתִּי בְּתוֹכָם" (שמות כה, ח)

רבי נחמן החשיב את הריקוד כחלק בלתי־נפרד מעבודת הא־ל וייחס לו יכולות מופלאות כמחולל ריפוי, השראה ושמחה. הוא ראה בו כלי לא רק לשינוי מציאותו של הרוקד, אלא מכשיר לתיקון המציאות כולה.

בכתביו נראה שפעולת הריקוד משמשת כגשר למעבר בין מצבי תודעה. הרוקד יכול לעבור ממצב מנטלי של עצבות, כאב או חולי — לשמחה, ריפוי ועונג.

דוגמאות לחוויות רוחניות גבוהות שניתנות להשגה באמצעות המחול היהודי הקדוש:

*חוויות של "התפשטות מהגשמיות", יציאה מההגדרות הכולאות של הזהות שלי לעבר דבקות בבורא

*פדיון נפש- פדיית נפשנו שנעשית בדר"כ על ידי כתיבה לצדיק

*היבטים של הקרבת קורבן- מלשון התקרבות לבורא- כולן ניתנות להשגה על ידי התנועה דקדושה.

*המתקת הדינים- תיקון מציאות קשה של דינים על עצמך ועל עם ישראל כולו

רבי נחמן רואה בגוף צינור שדרכו יכול האדם לחוש באלוקות עד לרמות העונג הנשגבות ביותר. ועד לתיקון המציאות הכללית כולה.

אחרי קריאה בספר הזה, ההתייחסות לעבודה עם הגוף מקבלת משמעות רוחנית עמוקה ומשנה תוקף לנשים יהודיות חרדיות לעסוק בתחום מתוך יראת שמים וחיבור אמוני חזק שלפעמים מתבטא ומתעצם דווקא מתוך התנועה הפשוטה.

אז נסיים בקריאה שהגוף ישמע סוף כל סוף את קריאת הנשמה, עד שיתרוממו הרגליים לריקוד של מצווה.







278 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page